Even voorstellen:

Eigenwijs, sociaal en creatief, dat ben ik, Freya Talsma, een dertiger geboren in Fryslân. Ik hou mij graag bezig met koken en bakken, zowel gezonde gerechten als echte caloriebommen. Verder ben ik gek op lezen en dingen creëren, dit kan van alles zijn van schilderen tot handwerken. Ook vind je mij geregeld in mijn achtertuin, waar ik groente, kruiden en bloemen kweek. Ik ben getrouwd met een Jutter en woon al sinds mijn 19de in Den Helder.

Terugkijkend denk ik dat consuminderen er altijd al ingezeten heeft, omdat er tijdens mijn jeugd ook niet altijd even veel geld was. Dingen als zelf bramenjam maken, waren bij ons heel gewoon. Maar zoals dat gaat in het leven werd ook ik meegesleurd in de gedachte van altijd maar meer. Meer spullen, meer geld, meer…. Er ontstond dan ook wel even paniek toen ik net na ons trouwen mijn baan kwijt raakte. Het roer moest om en ik ben me gaan verdiepen in koken ‘zonder pakjes en zakjes’, anders boodschappen gaan doen en we zijn kritisch gaan kijken naar abonnementen en (energie)contracten. Ook keken wij eerst of wij iets tweedehands konden krijgen. Er is genoeg in de wereld en het scheelt enorm in je portemonnee en voor het milieu als je niet alles nieuw koopt. Gelukkig zijn wij nooit in de schulden beland en konden wij samen van 1 inkomen leven. Het lukte ons zelfs om ieder jaar op vakantie te gaan.

Nu mag ik mijn kennis over consuminderen met jullie delen en geef ik praktische workshops waarin je dingen leert waar je de rest van je leven iets aan hebt, zoals je eigen wasmiddel maken of hoe je goedkoop de lekkerste taarten op tafel zet.